Hoe wijzigen de EPB-eisen in 2022

Wie gaat bouwen moet tegenwoordig op heel wat vlakken aan strenge energie-eisen voldoen. Zo is het al sinds vorig jaar verplicht om BEN – Bijna EnergieNeutraal – te bouwen en dit jaar zijn er een aantal nieuwe vereisten om hieraan te voldoen. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

12 januari 2022

S-peil verstrengt van S31 naar S28

Het S-peil drukt de energie-efficiëntie van de schil van je woning uit. Hoe minder energie je nodig hebt om de temperatuur binnen in je woning op peil te houden tijdens koude winter- of hete zomerdagen, hoe lager – en beter – het S-peil. 

Voor bouwaanvragen van nieuwe wooneenheden verstrengt dus de eis naar S28. Gelukkig is uit analyses gebleken dat dit al voor meer dan 90% van de woonaangiften sinds 2018 wordt bereikt. Ook de woningen die wij bouwen voldoen hier alvast aan.

Bij woningen waarbij deze eis niet haalbaar is, kan je toch voldoen aan de EPB-eisen wanneer je een E-peil van E25 haalt ter compensatie. Het S-peil mag dan maximum S31  bedragen!

Lager E-peil bij ingrijpende energetische renovaties 

Bij ingrijpende energetische renovaties verstrengt het E-peil van E70 naar E60. Ook dit blijkt alweer een goed haalbare kaart voor de meeste ingrijpende renovatieprojecten en is voor ons zelfs in het verleden telkens haalbaar gebleken. Bovendien profiteer je bij een ingrijpende energetische renovatie ook van een verlaagd tarief op de registratierechten.

Indieningstermijn uitzonderingsaanvragen wijzigt

Er kunnen steeds individuele uitzonderingen aangevraagd worden op de EPB-eisen. Hiervoor geldt een nieuwe termijn. Deze termijn begint te lopen vanaf het verlenen van de omgevingsvergunning. Voorheen was dit vanaf de aanvraag van deze vergunning. De uitzondering moet echter wel aangevraagd worden voor de start van de werken.

Met een energiedeskundige in huis, zorgen wij ervoor dat elk van onze projecten correct en volgens de meest actuele regelgeving wordt uitgevoerd. We lichten alles vooraf duidelijk toe, zodat ook jij weet hoe we tot de gewenste resultaten kunnen komen.

Kennismaken? Maak vrijblijvend een afspraak: bouwbedrijf-rta.be/contact    

Meer weten? https://www.energiesparen.be/epb-pedia/wijzigingen-vanaf-2022/eisen