Aanpassing van de registratierechten: de voor- en nadelen

De Vlaamse regering kondigde in september enkele aanpassingen van de registratierechten aan. Deze aanpassingen gaan in vanaf januari 2022. Wie plukt er de vruchten van en zijn er ook nadelen aan verbonden? Wij lichten het graag voor je toe.

8 november 2021

Welke aanpassingen worden doorgevoerd aan de registratierechten?

  • Koop je een huis of appartement in Vlaanderen en is dit je enige eigen woning? Dan zal je binnenkort nog maar 3% registratierechten betalen in plaats van 6%. Hierbij is de aktedatum van belang, deze mag pas in 2022 verlijden. Omdat veel mensen vaak nog een andere woning moeten verkopen, geldt hierop een termijn van 2 jaar. Zo hebben deze mensen ruim voldoende de tijd om deze woning verkocht te krijgen en dus te profiteren van de verlaagde registratierechten.
  • Plan je daarbovenop een ingrijpende energetische renovatie, dan dalen de registratierechten van 5% naar 1%. De renovatie moet daarbij wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze vind je hier: https://www.energiesparen.be/EPB-pedia/indeling-gebouw/IER
  • Koop je een bescheiden woning, dan werd er in het verleden al een korting op de registratierechten toegepast. De kost van een bescheiden woning wordt nu met 20.000 euro opgetrokken. Woningen tot 240.000 euro in centrumsteden en 220.000 euro in andere gemeenten zijn vrijgesteld voor het betalen van registratierechten op een eerste schijf van 93.333 euro.
  • Koop je een bouwgrond of tweede woning, dan ziet het er minder goed uit en zullen de registratierechten stijgen van 10 naar 12%. Gelukkig geldt hiervoor de datum van het compromis, dus wie in 2021 een woning of bouwgrond kocht, zal nog steeds maar 10% moeten betalen, ook al wordt de akte pas in 2022 verleden. Helaas worden dus ook mensen die een nieuwbouw plannen – ondanks de strenge energienormen – afgestraft.
  • De meeneembaarheid – waarbij je de registratierechten naar een nieuwe woning kon overdragen – verdwijnt stapsgewijs tegen 2024. Tot die tijd zullen gezinnen die zowel in aanmerking komen voor de verlaagde registratierechten én de meeneembaarheid kunnen kiezen tussen het oude tarief van 6% of 5% in combinatie met meeneembaarheid of het nieuwe tarief van 3% of 1% zonder toepassing van de meeneembaarheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van aangepaste registratierechten?

De reden voor deze aanpassingen door de overheid is om jonge mensen opnieuw meer ademruimte te geven bij de aankoop van hun eerste woning. De prijzen zijn namelijk erg sterk gestegen het afgelopen jaar en de kloof met de bevolking die bijkomend investeert in vastgoed (tweede verblijf of opbrengsteigendom) wordt steeds groter. Deze kloof zal door de nieuwe regelgeving aanzienlijk verkleind worden.

Helaas schuilt ook het gevaar in de nieuwe voorwaarden dat de huizenmarkt nog meer onder druk gaat komen te staan en de prijzen nog zullen stijgen. Dit door de stijgende vraag die de lageren registratierechten gaan genereren. Ook het afschaffen van de meeneembaarheid kan voor zo’n effect zorgen. Het gaat mensen mogelijk afremmen om na hun starterswoning een nieuwe, grotere, woning te kopen of aan nieuwbouw te denken. Daardoor zal de markt van kleinere woningen verkleinen. En een kleiner aanbod betekent helaas ook weer een stijging van de prijzen, waardoor het effect van bovenstaande maatregelen mogelijk teniet wordt gedaan.

Mensen die een energiezuinige nieuwbouw plannen krijgen opeens met extra kosten te maken, wat vreemd is omdat men zou verwachten dat energiezuinig bouwen net gestimuleerd moet worden. RTA kijkt met je mee om hierin de juiste beslissingen te nemen!

RTA is de partner voor jouw nieuwbouw of energetische renovatie

Is 2022 voor jou het jaar dat je de stap naar een eerste of nieuwe woning zet? Dan begeleiden wij je graag in het gehele proces. Zit je met vragen die van invloed kunnen zijn op de registratierechten die je zal moeten betalen? Wij zorgen samen met onze partners dat je tot in de puntjes op de hoogte bent zodat je de juiste keuzes kan maken binnen je vooropgestelde budget.

Contacteer ons voor een kennismaking!