Een nieuwbouw volgens de BEN-principes

Sinds dit jaar is BEN – of Bijna Energie Neutraal Bouwen – de standaard voor nieuwbouw in België en Europa. We lichten je graag toe wat dit precies inhoudt.

25 oktober 2021

Wat betekent BEN-bouwen?

BEN-woningen zijn op zo’n manier gebouwd dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Wanneer ze toch energie nodig hebben, halen ze dit uit milieuvriendelijke energiebronnen.

Aan welke voorwaarden moet een BEN-woning voldoen?

Een BEN-woning moet voldoen aan de EPB-vereisten van het jaar dat de bouwvergunning werd aangevraagd. Dit kan dus voor elke nieuwebouw anders zijn. En het E-peil mag maximaal E30 zijn voor een gezinswoning. Verder verloopt het bouwproces gelijk aan dat van een klassieke woning. Je zal enkele aandachtspunten echter meer in de gaten moeten houden en voor bepaalde zaken wordt een expert – bijvoorbeeld een energieverslaggever – aangesteld.

Een BEN-woning produceert hernieuwbare energie

Wanneer we wat meer in detail gaan kijken aan welke eisen de woning specifiek moet voldoen, dan is één daarvan het produceren van hernieuwbare energie. Een BEN-woning moet minstens 15 kWh/m2 aan hernieuwbare energie produceren. Dit kan je realiseren door enkele groene technieken te installeren zoals een zonneboiler, zonnepanelen, een warmtepomp of een biomassaketel. Door bepaalde technieken slim te combineren zal je het beste resultaat behalen.

Voordelen van een BEN-woning

Uiteraard is het hoofddoel van de overheid om met BEN-bouwen tot een milieuvriendelijkere woningmarkt te komen. Maar ook voor jou als consument hangen er voordelen aan vast. Alle investeringen die je doet in de energiebesparende maatregelen voor jouw woning, zullen zich op termijn dubbel en dik terugbetalen. Je zal dus genieten van een veel lagere energiefactuur. Bovendien is de luchtkwaliteit in een BEN-woning optimaal en geniet je een jaar rond van het comfort dat deze moderne technieken met zich meebrengen.

Is een BEN-woning niet heel erg duur?

Energieneutraal bouwen is niet per se duurder dan klassiek bouwen. Het is erg belangrijk dat je jouw wensen vanaf het begin duidelijk bespreekt met je architect. Zo kunnen vooraf bepaalde keuzes gemaakt worden die ervoor zorgen dat deze milieuvriendelijke bouwstijl binnen jouw budget blijft.

Uit studies blijkt dat de grondprijs en het BTW-regime voor nieuwbouw veel zwaarder doorwegen op de prijs van een nieuwbouwwoning dan de energie-eisen. Bouwen zal er dus zeker niet goedkoper worden de komende jaren, maar wél slimmer en duurzamer.

Plannen om te starten met de bouw van jouw woning? RTA Construct is de perfecte rechterhand in BEN-bouwen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bij ons bevindt alle expertise (architect – aannemer – energiedeskundige) zich in huis, waardoor jouw project op een efficiënte manier kan worden gerealiseerd en al jouw vragen meteen kunnen worden beantwoord.

Aarzel niet om ons te contacteren voor een kennismaking!