Wat is een energieneutrale woning? Ontdek de voordelen

Wanneer we denken aan een energieneutrale woning, denken we vaak aan een huis dat efficiënt, comfortabel en vooral ‘energiezuinig’ is. Dit beeld is niet verkeerd, want de markt voor energiezuinige woningen groeit de laatste jaren meer en meer.

Het is normaal dat je deze ontwikkeling niet kan negeren, waardoor je moet meegaan in de stroom van veranderingen. Maar je staat er niet alleen voor! Wij staan klaar om je te begeleiden door de wereld van energieneutrale woningen.

Ontdek in onze nieuwe blog alles over energieneutraal wonen en de voordelen ervan.

18 april 2024

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning wil zeggen dat je jaarlijks evenveel energie verbruikt als dat je opwekt. Dit klinkt als een moeilijke klus om te klaren, maar je zou verrast zijn hoeveel huizen in jouw omgeving al bijna energieneutraal (BEN) zijn.

Sinds 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen, en zelfs in heel Europa, voldoen aan de BEN-norm. ‘Rocket science’ is het dus niet meer. Hierdoor draag je je steentje bij aan een groenere planeet, creëer je minder fijnstof en verlaag je je energiefactuur aanzienlijk.

Klaar om je huis energiezuinig te renoveren of verbouwen? Plan nu een eerste afspraak in!

Hoe maak ik mijn huis (bijna) energieneutraal?

Als jij een huis hebt gekocht dat niet ouder is dan 2021 dan mag je gerust zijn dat jouw huis een BEN-woning is. Natuurlijk kan je er nog voor kiezen om volledig energieneutraal te worden en dus niet meer afhankelijk te zijn van externe partijen. Woon je in een ouder huis, dan zijn er wel enkele renovatie- en verbouwingsprojecten nodig voordat je je woning energieneutraal krijgt.  

Zonnepanelen

Een energieneutrale woning bouwen is ondenkbaar zonder het gebruik van zonnepanelen. Ze vormen de basis van een energiezuinige woning doordat je zélf energie kan opwekken. 

Over het algemeen verbruiken we in de winter meer energie, terwijl zonnepanelen vooral in het voorjaar energie produceren. In de zomermaanden geef je je opgewekte energie aan het net, terwijl je in de winter deze energie weer afneemt. Door dit te combineren met een thuisbatterij en omvormer, kan je je eigen opgewekte energie opslagen, waardoor je deze niet meer aan het net hoeft af te geven. Dit is zuinig voor de planeet én je portemonnee! ;)

Isolatie van ramen

Het isoleren van ramen is een belangrijk aspect bij het bouwen van je energieneutrale woning. De buitentemperaturen dringen eenvoudig door de ramen binnen, waardoor de temperatuur binnenshuis verandert. Door jouw ramen goed te isoleren met speciale glassoorten, houd je dit tegen.

  • HR glas

HR glas is in principe een dubbel glas dat bestaat uit een coating en een isolerend gas dat tussen de platen wordt gestoken.

  • Triple glas

Triple glas bestaat uit drie glasplaten, waar ook een coating en een isolerend gas tussen de platen steekt.

  • Vacuüm glas

Vacuüm glas zullen bij de meeste wat minder bekend in de oren klinken. Het is in principe dubbel glas, maar super isolerend! Hierdoor is het natuurlijk duurder dan HR-glas of driedubbel glas.

Isolatie van dak, muren en vloer

Het isoleren van je dak, muren en vloer, samen met het isoleren van je ramen, vormt een belangrijke stap richting een energieneutrale woning. Met een goede isolatie gaat er minder warmte of koelte verloren, waardoor de binnentemperatuur van je woning zo goed als stabiel blijft. 

Ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem vormt de basis voor een gezonde woning. Het is namelijk door een kwalitatief ventilatiesysteem dat er voldoende zuurstof naar binnen komt en voldoende vuile binnenlucht, naar buiten wordt afgevoerd.

Voor een energieneutrale woning zijn er twee soorten ventilatiesystemen die je kan overwegen:

  • Balansventilatiesysteem D
  • Vasco-ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Meetapparatuur of domotica

Door de juiste domotica in je woning te integreren, regel je jouw energieverbruik en elektronische apparaten op een slimme manier! Vaak wordt domotica geleverd met een app waarmee je al deze zaken op afstand kan beheren.  

Wil je meer te weten komen over energieneutrale woningen en heb je een beperkt bouwbudget? Neem dan zeker een kijkje bij ons 'CompactPlus Woningen'.

Ontdek de voordelen van een energieneutrale woning

Energieneutrale woningen bieden tal van voordelen die verder gaan dan alleen het ‘duurzame’ en ‘energiezuinige’. Hieronder geven we jou een opsomming van positieve aspecten van een (bijna) energieneutrale woning:  

  • Je ontvangt geen energiefacturen meer.
  • Betere ventilatiesysteem waardoor je woning vocht- en tochtvrij is.
  • Minder geluidsoverlast door de goede isolatie.
  • Gezond binnenklimaat.
  • Je hebt recht op een vermindering van de onroerende voorheffing.
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
  • De waarde van je huis stijgt.
  • Investering wordt op middellange termijn terugbetaald.

Hulp nodig met het bouwen of renoveren van een energieneutrale woning? Doe beroep op een professioneel bouwbedrijf

Voor wie geen ‘handige harry’ in het klussen is, schakel je best een professioneel bouwbedrijf in die jou kan bijstaan bij het bouwen of renoveren van je woning tot een energieneutraal huis. Dankzij onze jarenlange ervaring maken wij jouw droom ook effectief waar.

Benieuwd naar het huis van de toekomst? 

Wacht niet langer en zet de eerste stappen naar een energieneutrale woning! Contacteer ons en wij helpen je graag verder.

Contacteer ons