Prijsstijgingen in de bouwsector: de aanpak van RTA Construct

De bouwsector staat de laatste tijd voor heel wat uitdagingen, zoals het duurder worden van bouwmaterialen, een chronisch tekort aan arbeidskrachten en uitdagendere levertermijnen. Hierdoor maken heel wat bouwers zich zorgen over de planning en budgettering van hun bouwdroom. Bij RTA Construct garanderen we dat jij kan bouwen zonder deze zorgen. De prijs en planning liggen bij ons immers vanaf het begin duidelijk vast, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

10 mei 2022

Oorzaken van de prijsstijgingen

Eerst en vooral is het de coronacrisis die ervoor heeft gezorgd dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen momenteel door het dak gaan. Dat is vooral het geval voor hout, staal, isolatie en beton. Veel van deze producenten hebben tijdens de crisis hun productie verlaagd, terwijl mensen tijdens deze periode net zijn beginnen (nadenken over) renoveren. En wanneer het aanbod daalt, maar de vraag stijgt, heeft dit onvermijdelijk invloed op de prijs. Ook zijn een groot deel van de Europese materialen bedoeld voor export (bijvoorbeeld naar de VS) en is de transportkost (bijvoorbeeld containerkost) eveneens enorm gestegen.

Ondertussen is ook de oorlog in Oekraïne één van de boosdoeners. Rusland en Oekraïne zijn namelijk belangrijke exporteurs van hout en staal. Terwijl in Oekraïne veel productiefaciliteiten hun deuren moeten sluiten, wordt de export vanuit Rusland ook aan banden gelegd door Europese sancties. De sancties tegen Rusland en de stijgende energieprijzen zullen bovendien ook voelbaar worden in de prijzen van andere bouwmaterialen. Glas, infrastructuurmaterialen, bakstenen en dakpannen behoren (voorlopig) tot de minst getroffen sectoren.

Hebben deze prijsstijgingen een invloed op mijn bouwproject?

Hoe sterk je deze prijsstijgingen zal voelen, hangt af van de fase waarin je bouwproject zich bevindt en de gemaakte prijsafspraken met je aannemer. Een aannemer mag namelijk niet zomaar prijsstijgingen doorrekenen aan zijn klanten, tenzij dit expliciet wordt vermeld in het contract. Volgens een recent onderzoek door de Confederatie Bouw rekent de helft van de bouwbedrijven die stijging niet door naar de consument, 29 procent van de bedrijven brengt de stijging gedeeltelijk in rekening en 18 procent helemaal.

Zijn de bouwwerken al gestart, dan zal dit allicht het minste invloed hebben op de prijs. Als je een vaste prijs bent overeengekomen met je aannemer zal hij de werken dan volgens afspraak afronden. Staat dit niet in het contract, dan is het dus mogelijk dat een deel van de bijkomende kosten aan jou zal worden doorgerekend.

Zijn alle materialen al ter plaatse, dan heb je ook qua planning niks te vrezen. Is dat niet het geval, dan informeer je best eens bij je aannemer wat de status is en of alle leveringen zoals voorzien kunnen doorgaan.

Moet jouw project nog starten, dan zal je uiteraard geconfronteerd worden met hogere prijzen dan pakweg één jaar geleden. Het voordeel is dat je hier wel al rekening mee kan houden in je budgettering, waardoor je misschien andere (en slimmere!) keuzes zal maken.

Aanpak van RTA Construct 

Bij RTA Construct kan je met een gerust hart starten met je bouwproject. Onze experts bepalen samen met jou wat belangrijk is voor je woning. We communiceren open over de mogelijkheden en beperkingen binnen jouw budget en adviseren je waar je kan besparen en waar je best wat meer aan uitgeeft. Zodat jouw investering doordacht en toekomstgericht is! Bovendien weten we als geen ander welke materialen op dit moment een go of no-go zijn en met welke partners we moeten samenwerken voor een scherpe prijszetting en een vlotte levertermijn.

Houden de prijsstijgingen aan tijdens de duur van je project? Dan weet je ook dat dit bij ons niet doorgerekend zal worden. We maken vooraf duidelijke prijsafspraken, waar we ons steeds aan houden.

Zit je nog met andere vragen over de start van je bouwproject? Neem vrijblijvend contact met ons op!