Is het in 2023 nog interessant om een woning te kopen?

Het is al enkele jaren woelig op de huizenmarkt. Rentevoeten stijgen en de gemiddelde woning is daardoor een pak duurder geworden. Is het dan nog interessant om een woning te kopen? Absoluut! We lichten je de situatie in 2023 toe en waarom het interessant is om je bouwdroom met RTA te realiseren. We hebben alvast goed nieuws, je hoeft je bouwdroom anno 2023 niet op te bergen, het vergt alleen een iets andere aanpak.

14 juni 2023

De evolutie van de woonlening

Momenteel gaat de verkoop van huizen een beetje achteruit. Dit komt doordat de rentevoeten in het laatste jaar enorm gestegen zijn. Op 1 jaar tijd is de Euribor (standaard rentevoet waarmee de banken rekenen) van 0,2% naar 3,8% gestegen. Hierdoor zitten de rentes voor woonleningen gemiddeld tussen de 4,2 en 4,5%. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het begin van het jaar toen de rentes rond de 1,7 – 2% zaten. Voor een gemiddelde woonlening, bedraagt dit maandelijks ongeveer 330 euro per maand extra. 

De voorzichtigheid van banken bij het toekennen van een woonlening

Een ander belangrijk punt is dat de banken voorzichtiger zijn geworden en minder makkelijk toegeven op eigen inbreng. Je zal een grotere som bij elkaar moeten sparen, voordat je een lening krijgt. Dit in combinatie met de gestegen woningprijzen (wat dan weer een gevolg is van de stijgende grondstofprijzen en uurlonen = vicieuze cirkel) zorgt ervoor dat de mensen ongeveer 20% eigen inbreng moeten hebben. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning spreken we dan over een kapitaal rond de 80.000 euro waar dit een jaar geleden rond de 70.000 euro zat.

Goed nieuws: de inflatie zorgt voor meer woning-koopkracht

Gelukkig is onze koopkracht min of meer op niveau gebleven. Eerder dit jaar was er een hoge inflatie waardoor er een loonaanpassing was. Bedienden en arbeiders kregen een loonsverhoging van 11%. Met een gemiddeld netto-loon van 2080 euro in de maand, betekent dat voor een gezin met 2 inkomens een stijging van 460 euro per maand. Concreet betekent dit dat een gemiddeld gezin 460 euro extra ontvangt en “maar” 330 euro extra per maand moet betalen. Een “voordeel” van 130 euro/maand om andere gestegen kosten op te vangen.

De huizenmarkt zal terug aantrekken

Er moet wel nog een bewustwording volgen van deze nieuwe prijszettingen. Mensen zijn bang dat alles duurder is geworden, maar houden er nog maar beperkt rekening mee dat ze ook meer loon ontvangen. Als deze bewustwording vervolledigd is, gaat de huizenmarkt wellicht stap voor stap terug meer aantrekken. En dit zal dan weer een invloed hebben op de prijzen en op langere termijn de rentes.

Maak een investeringsplan voor jouw droomwoning

Toch is het een feit, bouwen of kopen is niet voor iedereen makkelijk en vergt enige financiële draagkracht. Het is daarom belangrijk dat (jonge) mensen zich op een andere manier in de woningmarkt begeven. Bij RTA denken we mee na over hoe jouw bouwplannen op een haalbare manier gerealiseerd kunnen worden. Vroeger kochten mensen een ruime woning, met als doel er hun hele leven te verblijven. Dit is nu voor vele (jonge) gezinnen niet vanaf de start haalbaar omdat de start-investering gewoon te duur is.

Door eerst voor een kleinere woning te kiezen, kan je wél investeren. Bij RTA bekijken we wat de mogelijkheden zijn binnen je huidige budget. En we zorgen ervoor dat je woning “future proof” is en dus interessant is om later opnieuw te verkopen. Wanneer je dan na enkele jaren wat kapitaal hebt afbetaald, is er een groter bedrag beschikbaar om als eigen inbreng te gebruiken voor de bouw of aankoop van een grotere woning.

Waarom RTA Construct de perfecte bouwpartner is

Bij RTA Construct begrijpen we dat het kopen van een woning een belangrijke beslissing is. Het proces van bouwen of verbouwen is iets dat zonder zorgen moet verlopen. Daarom willen we benadrukken waarom wij een veelzijdige partner zijn om jouw huis te bouwen. We hebben jarenlange ervaring in de bouwsector en beschikken over een team van deskundige professionals op vlak van ruwbouw en totaalconcepten. We zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de bouw en kunnen je adviseren over duurzame en energiezuinige oplossingen.

Daarnaast streven we altijd naar de hoogste kwaliteit en klanttevredenheid. We luisteren naar jouw wensen en behoeften en vertalen ze naar een woning die aan al jouw verwachtingen voldoet. We hechten veel belang aan open communicatie en transparantie gedurende het hele bouwproces, zodat je te allen tijde op de hoogte bent van de voortgang. Op die manier proberen we je zoveel mogelijk te ontzorgen. Je kan met al je vragen bij ons terecht.

Start je totaalproject bij RTA

Als specialist in totaalprojecten, kan je bij ons al terecht vanaf je eerste bouw-stappen. Door vanaf het eerste moment een bouwfirma in te schakelen, kan je rekening houden met materialen en bouwkosten. Een architect gaat in hoofdzaak kijken naar stijl en wens, maar door je bouwfirma al meteen te betrekken, zal je ook meteen een realistisch zicht krijgen op de kosten die hieraan vasthangen.

Bovendien is onze totaalservice meer dan alleen het bouwen van de woning, we geven ook advies over bijvoorbeeld financiering en vergunningen. Dit maakt het bouwproces voor jou als klant gemakkelijker en dus ook weer zorgelozer.

Klaar om de volgende stap te zetten in jouw woondroom? We staan klaar om je te helpen bij het verwezenlijken van jouw droomwoning. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin je comfortabel en gelukkig kan wonen

Aarzel niet en neem contact met ons op!