De verschillende fases van ruwbouw

Wanneer je gaat bouwen is de ruwbouw meestal niet het eerste waar je aan denkt. Het is vaak een bouwtechnisch verhaal dat achter de schermen plaatsvindt en het spreekt daardoor niet echt tot de verbeelding. Toch is het één van de belangrijkste stappen in het volledige bouwproces. Tijdens de ruwbouw wordt de basis gelegd voor een sterke en duurzame woning. Het is dan ook belangrijk dat hier voldoende lang bij stil wordt gestaan. Om je een idee te geven van wat er allemaal gebeurt tijdens de ruwbouw, zetten we de verschillende fases hier even op een rijtje.

9 februari 2022

Het bepalen van het budget

Terwijl het tijdens de ruwbouwfase vooral de architect en de aannemer zelf zijn die de werken opvolgen, informeren wij je graag uitgebreid en duidelijk over de verschillende stappen. Ongeveer de helft van je budget zal immers hier naartoe gaan. Het is dus voor alle partijen belangrijk hierover transparant te communiceren. Een eerste stap is het duidelijk afstemmen van wensen en mogelijkheden. Omdat de ruwbouw de basis van je woning is, mag hier niet licht overheen gegaan worden. Als aannemer zijn we 10 jaar lang verantwoordelijk voor deze constructie, dus het is ook voor ons een erg belangrijke oefening. 

Basis voor de nutsvoorzieningen

Tijdens de ruwbouw worden alle basiswerken voor de aansluiting van de diverse nutsvoorzieningen uitgevoerd. Denk hierbij aan de voorzieningen voor riolering en waterleiding, regenwater, elektriciteit (aarding), gas, telefonie en energiebesparende installaties zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Het is in deze fase erg belangrijk na te gaan wat kan/mag en niet kan/mag op je bouwgrond. Soms dienen we hiervoor de gemeente te contacteren.

De fundering en de kelder

Het soort fundering wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren zoals de bodemkwaliteit en de aanwezige niveauverschillen op de bouwgrond. Wil je graag een kelder? Dan moet er eveneens rekening gehouden worden met hoe de fundering van de buren in elkaar zit. Wanneer de fundering gestort is, kan de zogeheten “onderbouw” beginnen. De muren van de kelder of kruipruimte worden in deze fase gemetseld.

Structurele uitvoering van de woning

Hieronder verstaan we het metselen van de draagmuren en het plaatsen welfsels, vloeren en eventueel trappen. Zij vormen de hoofdstructuur van de woning. Belangrijk hier is dat alles volgens het originele plan van de architect wordt uitgevoerd, deze structurele elementen zijn namelijk allesbepalend voor de veiligheid en stabiliteit van je woning. 

Winddicht maken van de woning

De laatste stappen tijdens het bouwen van een (gesloten) ruwbouw zijn het plaatsen van de isolatie samen met het metselwerk aan de buitenzijde, het plaatsen van het dak en het buitenschrijnwerk. De isolatie is erg belangrijk voor de EPB-waarde van je woning. De isolatie van zowel muren, vloeren, dak en ramen moet perfect op elkaar zijn afgestemd. Wanneer deze fase is afgerond, is je woning wind- en waterdicht en kan de andere – vaak leukere – fase beginnen, namelijk de afwerking.

Bij RTA Construct kan je terecht voor een ruwbouwwoning of voor een totaalafwerking van A tot Z. Heb je vragen over onze manier van werken? Neem vrijblijvend contact met ons op!